Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen

Op dinsdag 4 oktober begint bij DES weer een startersgroep voor mensen zonder loop of sportervaring. Op deze manier willen we iedereen de kans geven om op een verantwoorde manier te beginnen met hardlopen.
Het is nooit te laat om te beginnen. Hardlopen is niet voorbehouden aan de jeugd. Het merendeel van de lopers is ouder dan 35 jaar. We zien steeds vaker dat er mensen starten van boven de 60. Voor ouderen en mensen die geplaagd worden door stress en/of overgewicht, is training van het uithoudingsvermogen juist heel belangrijk. Dit zorgt voor een sterker en gezonder hart en vermindert gezondheidsrisico’s zoals hoge bloeddruk en overgewicht. Maar ook voor de jeugdigen, jongeren, iedereen onder de 35 jaar, is het ook belangrijk om te sporten. De voordelen op de gezondheid gelden ook voor deze groep en zullen op latere leeftijd alleen maar versterkt doorwerken.
Iedereen kan hardlopen. Het maakt niet uit of u vrouw of man, dik of dun, jong of oud bent. Hardlopen is gezond, leuk en ontspannend.
Gelukkig hoef je geen maanden te wachten voordat je resultaat boekt. Al na enkele weken zal je merken dat je met sprongen vooruit gaat. Bij de eerste training kun je je dat misschien nog niet voorstellen als je na een minuutje dribbelen al uitgeput bent. En als je dan ook nog eens last krijgt van pijntjes van spieren waarvan je het bestaan niet eens wist. Maar na een aantal weken ben je jezelf dankbaar dat je hebt doorgezet. Het ademhalen gaat makkelijker, je benen voelen krachtiger en je loopt veel sneller en makkelijker.
Je spieren, hart en longen zijn redelijk snel gewend aan het hardlopen en passen zich best snel aan. Een ander verhaal zijn je pezen, banden en gewrichten. Deze doen er een stukje langer over om het hardlopen te accepteren. Daarom is het een pré om het lopen zeer geleidelijk op te bouwen om blessures aan bijvoorbeeld knieën en achillespezen te voorkomen.
Lopen in de groep is gezelliger en leuker als alleen lopen. Er zijn mensen die het met een app proberen en na een poosje toch bij een loopgroep aankloppen. Die zijn al na een paar keer overtuigd dat ze dat eerder hadden moeten doen.
Daarom beginnen we bij DES weer op dinsdag 4 oktober met een startersgroep, waar iedereen zonder loop of sportervaring kan instromen. We bieden drie trainingen per week aan, op dinsdag en donderdag avond om 19:30 uur en zondag morgen om 9:00 uur. Voor een goede opbouw is het nodig om minimaal twee trainingen per week te volgen. De trainers zorgen voor een afwisselende training met leuke oefeningen en een gevarieerd loopparcours. Hierdoor blijven de trainingen leuk en kost het minder moeite om van de deur te gaan.
Heb jij interesse, meld je aan. Heb je nog vragen? Mail naar startersgroep@avdes.nl. Mogelijk kunnen we jouw 4 oktober verwelkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *